ESRARENGİZ TAPINAK: ANGKOR WAT
Kamboçya’nın Siem Reap şehrinin birkaç km kuzeyindeki ormanların içine gizlenmiş esrarengiz bir yapı olan Angkor Wat, 50’den fazla ibadet alanını bünyesinde barındıran bir tapınaktır. İçinde bulunduğu ormanın insanı etkisi altına alan atmosferi, Angkor Wat’a bambaşka bir soluk katar ki bu da tapınağı “esrarengiz” kılan etkenlerden biridir. Khmer Kralı II. Suryavarman tarafından 1113-1150 yıllarında inşa edilen ve Khmer Krallığı’nın başkenti ve gücünün simgesi olan Angkor Wat, 400 dönümden fazla alanıyla dünyanın en büyük tapınaklarından biridir. Bu yazımızda ilgi çeken detaylarıyla Angkor Wat hakkında kısa bilgiler listeliyoruz.
Adını Khmer dilindeki Angkor (şehir) ve Wat (tapınak)kelimelerinden alan Angkor Wat, Khmer İmparatorluğu’nun dinsel eserlerle dolu bir yapısıdır.
Bir mühendislik harikası olarak tanımlanabilen Angkor Wat, Khmer halkının yontma işçiliği ve inşa sanatının izlerini taşır. Tonlarca ağırlığa sahip olan tapınak, yapay bir gölün içinde, kum taşı bir zemin üzerine kuruludur.
Mimari açıdan diğer dini yapılara benzemeyen ve dokusuyla, atmosferiyle benzerlerinden ayrışan Angkor Wat, 13. yüzyılda Hindu tapınağından Budist tapınağına dönüştürüldü. Tapınak, eşsiz mimarisi, dönemin çok ilerisinde uygulanan mühendislik teknikleri ve sanatsal açılardan, Mısır Piramitleri ve Tac Mahal gibi eserlerle aynı kategoride anılır.
Dev tapınakta kemerler, lotus çiçeğini andıran kuleler, asma katlar, çıkıntılar, büyük teraslar vardır. İçerisinde aynı zamanda pek çok tapınak bulunan Angkor Wat’da en dikkat çekenlerden birkaçı şunlardır; Angkor Tapınağı, Bayon Tapınağı, Ta Prohm Tapınağı, Preah Khan Tapınağı, Neak Pean Tapınağı, East Mebon Tapınağı.
Büyüleyici atmosferiyle ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunan Angkor Wat aynı zamanda dünyanın en etkileyici komplekslerinden biri olarak 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
4,514 okunma